Var hittar du historien om ursprunget till gästfrihet?
Wikipedia är en bra start men det finns bättre platser; platser som är äldre och innehåller mer historia. Det var till Stockholms Stadsbibliotek vi gick för att utforska var begreppet gästfrihet kommer från. Och där fann vi sanningen om gästfrihet, ananasen och gästfrihetens födelse.
Ananasen och gästfrihet har ett långt och nära samband. Det har sagts att ”där man kan se en ananas genom fönstret, där finns en varm och vänlig boning som vill ta emot dig”. Och medan det finns en sanning i det, så är det inte hela sanningen.

Gamla tiders skickliga handlare och äventyrare från Karibien – där de bästa ananaserna växte – reste runt världen för att finna nya färdigheter och handelsmöjligheter, och för att lära sig mer om världen. De hade alltid med sig ananaser – en ovanlig frukt i andra delar av världen – som en gåva för att visa vänlighet och respekt för de nya värdar de träffade på. Deras önskan var alltid att ge något till sina värdar; en ny färdighet, handelsmöjligheter eller kunskap i utbyte mot något motsvarande. De förde alltid något till bordet och fick alltid något tillbaka.

Dessa äventyrare blev snabbt kallade ”Pineapple People”, de ursprungliga skaparna av begreppet ”win-win” och ursprunget till sagan om Ananasen och Gästfrihet.